Tietoja minusta

Oma valokuva

Tarjan kodin ja pihan pienet askareet omaksi iloksi tallennettuna päiväkirjamaisesti.

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

PÄÄSIÄINEN: 8.4.2012

Vihdoin pihatyöt saa alkaa. Aluksi minun piti vain mennä leikkaamaan oksia omenapuusta....mutta tuli oltua pihahommissa viisi ihanaa tuntia. Yllätyin, kuinka kasvit jo pilkottivat kutsuvasti kohdissa, johon aurinko oli sulattanut paikan.
Nämä on kaupasta tänä keväänä ostettuja sipulikukkia. Hyvin ovat kestäneet vaikka pakkasta öisin on ollut jopa 14 astetta.

Varsinainen ihme löytyi kasvihuoneen kulmalta. Hivenen väsähtänyt puutarhuri oli vipannut viimekeväänä kaupasta ostetut 3 narsissi ruukkua hulttiomasti kasvihuoneen kulmalle ja ajatellut kuolkoon siihen....
Siellä ne olivat kuitenkin sinnitelleet talven yli ja nostelevat nyt piippojaan. Toin ne kiireesti paraatipaikalle ihailtavaksi.
Puutarhuri kiittää kyllä laiskuus palkittiin.


Tämä kohta oli jo aivan sulanut. Sain myllätä rikkaruohoja pois alkuhuumassa.


Komeamaksaruohon ruusukkeet

Vihreää pilkottaa....
Viime kesänä rakennettiin raudoturverkosta köynnöstuki. Siirsin metallikaaresta kaksi köynnösruusu Pohjantähteä pois. Pohjantähti on erittäin voimakaskasvuinen ja piikkinen. Kaari on sijoitettu niin, että sen läpi kuljetaan eli ei ollut kovinkaan miellyttävä mennä takapihalle, kun oli aina tarrautuneena ruusuun. Tässä kohtaa se ei häiritse kenenkään elämää. Verkko on tontin laitamilla ja kas kummaa ruusun silmut pullottivat eli hengissä ollaan.

Unkarinsyreenin oksa. Valmiina kesään.Tämä kumpare vielä lumen valaassa. Vihreää pilkottaa silti heti sulista kohdista. 

Ja kas viime kesänä siirretty ajuruoho on vallannut vielä isomman alan kuin muistinkaan.

Rönsyansikki vihertää  jo kovin riippahernepuun takana.

Kasvimaallakin tapahtuu. Viinisuolaheinä puskee maasta jo kolmatta kesää. Ihan on itse siemenestä kylvetty. 

Tässä vielä lähikuvaa

Kasvihuoneessa asustaa viiniköynnös Summer Sveet. Se on jo 5 vuotta vanha ja elossa vieläkin.

Nämä pallotuijat on varsinaisia sitkeyden huippuja. Ostin ruukut jotka myytiin pakkasen kestävinä ja pallotuijat jotka eivät välttämättä kestä talvea ruukussa.... mutta toisin päin kävi. Ruukut hajoavat mutta pallotuijat komistuvat.

Tontin pohjoispuolella ollaan sitten tässä mallissa. Eli lunta on kuin pohjolassa ja jaloangervot talviunilla. 

Sitten kesän projektiin. Eli näihin aijon laittaa alla olevan kuvan heinäseipäät pystyyn ja siirtää niitä pitkin kasvaneet humalat näihin loodiin.

Nämä olivat toteutus muutaman vuoden takaa. Istutin silloin taikinamarjaa neliön muotoon ja sitten heinäseipäitä pitkin humalat kasvamaan mutta.... ongelmia tuli muutaman kesän jälkeen. Humala riehaantui kasvamaan innolla ja takertui taikinamarja kasvustoon. Näky ei ollut kuin puutarhakirjasta... Vaan ihan kuin Tarjan pihasta. Nyt kaavailen näihin keskelle kasvamaan jotakin. Kun luet tätä niin olisin kiitollinen kivoista ehdotuksista, mitä puskaneliön keskelle voisi istuttaa.  Niin ja nuo keinut vaihtaa ensi kesänä paikkaa muistaakseni niiden piti vaihtaa paikkaa jo viime kesänä mutta.....se jäi suunnittelun asteelle. Toivotaan, että tänä kesänä puhtia piisaa kaiken kivan tekemiseen.